روش گام به گام برنامهریزی درسی
عزیزان، به روزهای پایانی سال تحصیلی نزدیک میشوید، بیشتر سال تحصیلی را پشت سر گذاشته و به روزهای امتحانات نزدیکتر میشوید. روزهایی که برای همه شما روزهای مهم و پرکاری محسوب میشود و نتیجه 9 ماه تلاشتان در ظرف چند روز بررسی میشود.
بعضی از شما ممکن است با برنامهای درست از اول سال تحصیلی درسها را مطالعه کردهاید و با اطمینان خاطر روزهای امتحان را نیز سپری میکنید. ولی بعضی دیگر ممکن است تمام درسها را انباشته کردهاند تا در روزهای پایانی بخوانند و طبیعتاً دچار سردرگمی و کلافگی و گاهی اضطراب میشوند. نمیدانند از کجا شروع کنند و چگونه دروس را مطالعه کنند. در این ویژه نامه میخواهیم، راه کارهای عملی را به شما آموزش دهیم تا در روزهای پایانی سال تحصیلی بتوانید، هر چه زودتر اقدام کرده و برنامه درسی برای خود درست کنید.
برای داشتن یک برنامه خوب و کارا، باید هدف مشخصی داشته باشید تا بدانید از چه نقطه به چه نقطهای میخواهید برسید. داشتن هدف، ارزشمندتر است زیرا مشخص میکند که ما باید به چه برسیم. شاید یک نفر هدفش این باشد که میخواهم در درس ریاضی نمره x بگیرم و فرد دیگر هدفش این باشد که میخواهم اشکالات ترم پیش را در درس ریاضی بر طرف کنم و فرد دیگری بخواهد کتاب ریاضی را تمام کرده و وقت مرور دوباره داشته باشد. بنابراین با مشخص کردن هدف خود برای هر درس، میدانید که به کجا میخواهید برسید.
بعداً در مورد هدفگذاری بیشتر توضیح داده میشود.
برای رسیدن به هدف باید راههایی را تنظیم کرد تا ما را به هدف برساند. پس برنامهریزی، تنظیم راههای هدفمند و سازمان یافته برای رسیدن به هدف است. یک برنامهریزی خوب، در واقع انتخاب مسیری است که ما را به هدف میرساند. برنامهریزی یک روش گام به گام، سازمان یافته، دقیق، قابل اجرا به شیوه منظم است تا ما را در انجام دادن بهتر کارها یاری دهد و در بها دادن به وقت و اتلاف آن جلوگیری کند.
اهمیت برنامه ریزی
چرا برنامهریزی مهم است و ما باید آن را یاد بگیریم؟
1ـ با داشتن یک برنامه خوب، حداکثر استفاده از وقت میشود و همچنین وقت کافی برای رسیدن به فعالیتهای مختلف را داریم و از اتلاف وقت و انرژی جلوگیری میشود.
2ـ با داشتن برنامه، از بلاتکلیفی در مطالعه دروس جلوگیری میشود. حالتی که شاید همه تجربه کردهایم که نمیدانیم از کجا شروع کنیم.
3ـ نادیده گرفتن تنظیم برنامه منجر به غفلت در انجام تکالیف شده و باعث انباشته شدن دروس میشود و در نتیجه رغبت کمتر را برای مطالعه ایجاد میکند.
4ـ داشتن برنامه باعث اطمینان خاطر و نداشتن دغدغه ذهنی میشود و جرأت و اعتماد به نفس را بالا میبرد.
5ـ برنامه باعث افزایش تمرکز حواس میشود، زیرا با داشتن زمان معین ذهن به طور اتوماتیک آماده دریافت مطلب میشود و یادگیری افزایش مییابد.
6ـ نداشتن برنامه، باعث میشود که اطلاعات در دقایق پایانی پیش از امتحان در مغز انباشته شده و به درستی پردازش نشوند. و این فراگیری به طور فشرده، باعث فراموشی سریع میشود و همچنین آشفتگی هیجانی و اضطراب ذهنی را به وجود میآورد.
7ـ داشتن برنامه و مطالعه بر اساس برنامه، باعث میشود که دروس بعدی که معلم آموزش میدهد، بهتر فهمیده شود.
8ـ داشتن برنامه، به روشن شدن اهداف کمک میکند و منجر به شناخت بیشتر و تشخیص اهداف میشود.
اصول برنامهریزی
برای داشتن یک برنامه مناسب باید چه اصولی را در نظر داشت.
ـ اولین گام برای داشتن برنامه، مشخص کردن اهداف است. اهداف خود را بر حسب اینکه بلند مدت هستند یا کوتاه مدت، دستهبندی کنید و به صورت روشن بنویسید.
قبولی در دانشگاه در رشتهای خاص یا قبولی پایان ترم با معدل x
گرفتن نمره x در فلان درس ـ آمادگی برای پرسش کلاسی فلان درس
ـ اهداف واقع بینانه باشند و مطابق با واقعیت نه آرمانی و ایدهآل، در ابتدای کار گامها کوچک انتخاب مثلاً آمادگی برای پرسش کلاسی فردا
ـ اهداف مطابق با ویژگیها و خصوصیات شما باشد، نه کپی برداری شده از دوستانتان، زیرا هر شخص منحصر به فرد است و با درک این مطلب میتوان هدف خوبی تعیین کرد.
ـ اهداف را زمان بندی کنید و در کنار آن مشخص کنید که چه زمانی باید و یا لازم است، به این هدف برسیم. مثلاً : خوب جواب دادن درس در کلاس ریاضی، زمان : فردا. گرفتن نمره x در امتحان ریاضی پایان ترم در خرداد.
ـ اهداف بزرگ را به قطعات کوچک تبدیل کنید، مثال گرفتن نمره x در امتحان ریاضی پایان ترم خرداد را به هدفهای کوچکتر که بررسی امتحانات پیشین ریاضی و در آوردن نقاط ضعف و لیست کردن آن ها، زمانبندی برای برطرف کردن هر نقطه ضعف و روش بر طرف کردن، برنامهریزی برای خواندن دروس ریاضی بر اساس فصلهای کتاب، برنامه برای مرور ریاضی.
ـ برنامه انعطاف پذیر و قابل اجرا باشد. وقتهای آزاد در برنامه گنجانده شود تا برای جبران وقتهای از دست رفته استفاده گردد.
ـ برنامه متناسب با روحیه شخصی شما باشد، از مقایسه خود با دیگران پرهیز کنید و از روی برنامه دیگران کپی برداری نکنید.
ـ در برنامه وقتی را برای استراحت و تفریح قرار دهید.
با توجه به نکات گفته شده در این نوشتار، گام بعدی برای برنامه ریزی درسی به طور اختصاصی میباشد.
اخذ: تبیان
کلمات کلیدی: